Framgången

Från 25:e våningen i flotta glasskrapan Infinity Towers har succéentreprenören Charles Yim en rungande vacker utsikt över San Francisco-bukten och mäktiga Oakland Bridge. Ljust och fräscht är det, allt i lyxvåningen går i vitt. Till och med katten Christian.

Charles Yim slog igenom som kändisentreprenör i amerikanska dokusåpan Shark Tank, där en rad innovatörer slåss om dollarmiljoner som kan kickstarta deras företag. Han tog hem storsegern och blev juryns favorit. Tre år senare går hans startup, som tagit fram ett verktyg för att analysera andedräkt och påvisa allt från dålig munhygien till astma, som tåget.

Pengarna visslar in. Charles Yim frotterar sig med tech-höjdare som Richard Branson, Mark Zuckerberg och Elon Musk.

– När du nått en viss altitud är techvärlden väldigt liten, säger Charles Yim.

Hans historia är en mediemagnet, en ren Askunge-story. Son till en invandrare och singelmamma. Uppvuxen i fattiga Tenderloin, en nedgången stadsdel downtown San Francisco, svor han på att göra livet bättre för sin familj.

Fakta
Inkomster i San Francisco
Snittlönen på techföretagen i Silicon Valley ligger nu på 140 000 kronor/ månaden. Då är inte aktieoptioner och bonusar inräknade, vilket kan göra inkomsten betydligt högre.

Universitetsstudenter som gör sommarpraktik i dalen betalas från 60 000 kronor/månaden

I Silicon Valley är medianinkomsten på 70 000 kronor/månaden.

I San Fransisco ligger den på 60 000 kronor/månaden.

Det som driver honom är lusten att uppfinna, att lägga pusslet och lyckas hitta lösningen som ingen tidigare sett.

– Men jag ska inte ljuga, pengarna jag tjänar är som socker på grädden. Jag kan leva det livet jag vill idag. Jag har en Ferrari och en motorcykel. Att resa är min största passion. Jag har redan anmält mig och ska bli en av världens första rymdturister, säger han.

Charles Yim gav sig in i hälsotech-branschen utan at9t ha någon medicinsk bakgrund. Idag har han knutit till sig ett team av forskare och läkare och samarbetar med jätten Philips. Han säger att ”ignorance is bliss” för en entreprenör.

– Om jag hade fattat hur svårt det var att nå dit jag är idag hade jag nog backat för länge sen, säger han.

”Om du inte mår bra mår inte ditt företag bra”

Namn: Charles Yim

Ålder: 32

Bakgrund: Från San Francisco

Bor: Infinity Towers, skyskrapa i finansdistriktet

Jobbar: Vd och grundare till sin egen startup Breathometer

Charles dag: “Jag är ingen morgonmänniska, jag är mer kreativ sent på kvällen. Men går upp hyfsat tidigt ändå och mediterar minst 20 minuter varje morgon. Det hjälper mig att fokusera resten av dagen. Du måste ta hand om dig själv. Om du inte mår bra, mår inte ditt företag bra. Innan min chaufför kör mig till jobbet leker jag en stund med min katt Christian. Jag har möten i en strid ström och åker i zick-zack mellan stan och Silicon Valley. Som tur är har jag en assistent som bokar mina möten. Ofta gör jag nedslag på 5-6 olika kontor varje dag. Jag försöker avsätta minst 20 minuter mellan varje möte, för att reflektera över vad samtalet handlade om och tänka ut vad som är nästa steg.

Jag är känd för att ta tupplurar mitt på dagen. 20 minuter är perfekt – boom! – jag är tillbaka. Har också testat koffeintuggumi. Det funkar bra, 40 miligram i stöten. Det är viktigt för mig att träffa mina anställda face-to-face varje dag. Ibland känns det som jag är pappan i en stor familj, alla vill ha något av mig. Jag äter middag ute med vänner eller familj. När jag kommer hem jobbar jag ofta en och en halv timme till. Sedan kopplar jag av med en tv-serie. ”Billionaries” är min favorit just nu. Ibland skämmer jag bort mig själv med massage. Det är bara att beställa en massör som kommer hit. Det finns en tjänst för det, ungefär som Uber, visste du det?”

“Vi firar – och gräver ner oss i jobb igen”

Namn: Neha Sampat

Ålder: 38

Bakgrund: Tech- och vinfantast. Har jobbat mer än 15 år i Silicon Valley och finns med på creddiga listan av ”50 Women in Tech dominating Silicon Valley”. Hennes startup Build parar vinintresse med tech. Teamet består av över 200 ingenjörer.

Bor: I eget hus i Diamond Heights.

Nehas dag: “Jag är morgonmänniska och går upp tidigt. Mina absolut bästa timmar på dagen är mellan fem och åtta på morgonen. Då tar jag tag i de tuffaste uppgifterna, de som man gärna skjuter på. Fördelen med det är att man faktiskt har uträttat något svårt redan innan man kommer in på kontoret. Det är toppen.

Jag har ett jätteteam ingenjörer i Mumbay, Indien. Vi jobbar i olika tidszoner och det krävs att jag är uppe tidigt för att hinna prata med dem innan de lämnar jobbet. Min startup bygger på mitt vinintresse och vin är en del av mitt liv. På kontoret har vi winestorming istället för brainstorming. Vi korkar upp vin och samlas framför en whiteboard. Jag ser vin som ett bra verktyg. Du blir mer öppen och kreativ. Jag jobbar ofta till sju på kvällen och fjorton timmar jobb per dag låter kanske mycket. Men du kan inte vara entreprenör om du inte älskar ditt jobb. Det är ständiga upp-och nedgångar. Du oroar dig för pengar och nästa dag gör du en jätteaffär. Då ger vi varandra en highfive och firar, men fem minuter senare gräver vi ner oss i jobb igen och siktar mot nya mål. Jag skulle bli uttråkad om jag levde ett annat liv, jag går i gång på adrenalinkickarna mitt jobb ger mig.”

Telia+PS_small