Drömmarna

Saddle House på 7th Avenue är ett av San Franciscos många startup-hus. Kollektiv för rookie-entreprenörer om du vill. För 800 dollar i månaden får du både sovplats och arbetsplats.

Privatlivet är noll. Fyra killar trängs i varje sovrum – i våningssäng – och i köket har hyresvärden monterat upp en kamera för att hålla koll på vem som lämnar disken eller stökar till. Sköter du dig inte åker du ut.

Men för moderna guldgrävare är kollektivhusen många gånger en bra lösning. Hyran för en egen etta i San Francisco snittar på över 20 000 kronor i månaden och eget hyreskontrakt kräver stabil inkomst. Det funkar helt enkelt inte om man satsar på en helt ny idé och inte har pengar.

– Vi kallar oss Ramen-positiva, förklarar Alexi Ned, en av killarna i Saddle House.

Ramen syftar på Ramen noodles, krasiga nudlar i plastförpacking, det billigaste käket en människa kan överleva på.

De flesta av oss är glada bara vi har råd med nudlar och får syssla med just det vi vill och tror på. Alexi Ned

I Saddle house bor unga entreprenörer från hela världen: Bulgarien, Australien, Frankrike och Norge. De vet att chansen att lyckas a la Mark Zuckerberg är minimal. Det finns bara plats för en genial idé på varje område i den digitala eran. Ett Facebook, ett Uber, en Airbnb. Det är ett winner takes it all-spel.

— Men det är värt det. Om du misslyckas har du lärt dig något som du alltid har nytta av. Att bara kunna överleva på sin dröm är tillräckligt coolt, säger Alexi Ned.

HLA_2964

”Somnar i en våningssäng – med öronproppar”

Namn: Alexi Ned

Ålder: 32

Bakgrund: Från Bulgarien, doktorsutbildning i kemi

Bor: Startuphuset Saddle House, San Francisco

Jobbar: Vd och grundare till sin egen startup Chem Io

Alexis dag: ”Det första jag gör när jag kliver upp är att kolla mejl och meddelanden och sedan tar jag ett möte med de andra i teamet. Vi kör alltid samma tre frågor: Vad åstadkom du igår? Vilken är planen för dagen? Finns några hinder? Sedan följer en dag med mer jobb och möten. På kvällen går jag till gymmet, men blir lätt uttråkad och stannar oftast inte mer än en timme. Försöker hålla mig från Ramen noodles till middag eftersom det inte är speciellt hälsosamt, med går sällan ut på restaurang. Jag brukar käka smörgåsar eller pasta. Senare på kvällen kopplar jag av med att läsa och försöker hitta annat än businesslitteratur. Ficton-böcker är bra, de kan också ge inspiration och föda idéer.

Sedan somnar jag i min våningssäng, använder öronproppar för att inte störas av de andra i rummet, och nästa dag går på repeat.”

”Jag är entreprenör – inte wanna-prenör”

Namn: Elin Elkehag

Ålder: 38

Bakgrund: Utbildad uppfinnare. Tröttnade på sitt liv i Stockholm, sa upp sig från välbetalt jobb och flyttade till San Francisco. Skapade på 100 dagar hårdvaru-startupen Stilla, som lanserar sin hemliga Internet of Things-produkt i mars.

Bor: Liten etta vid Union Square, San Francisco

Elins dag: ”Jag har blivit extremt tidsmedveten sedan jag blev entreprenör, nästan all min vakna tid går åt till jobb. Jag lägger ner 10-15 timmar per dag och börjar redan innan jag gått upp ur sängen. Mejlar och skypar med mitt team. Jag har haft turen att få med mig nio djärva, briljanta och passionerade personer som också tror på min idé. Jag har ingen tv och har raderat bort Facebook-appen från telefonen, den stjäl för mycket tid. Det finns inte mycket glamour i mitt liv just nu, jag går inte på mingelevent nu för tiden – det är skillnad på att vara entreprenör och wanna-prenör.

På lördagar tar jag ledigt, träffar vänner och går på hajk med min bästa kompis. Jag vill försöka dra nytta av att jag bor i en av världens vackraste städer. Älskar havet och skogen. Annars lever jag riktigt, riktigt billigt. Jag tar inte ut någon lön och lever på sparpengar. Det är en ganska skarp kontrast till mitt trygga stockholmsliv, när jag hade en riktigt hög lön och stor, vacker lägenhet. Men jag har själv valt detta och är tacksam för mitt liv i San Francisco. Jag brinner för det jag gör och är glad när jag går till jobbet – varje dag.”

Nelli Lähteenmäki. Nelli Lähteenmäki.

”Slipar min pitch och jagar pengar”

Namn: Nelli Lähteenmäki

Ålder: 30

Bor: Pacific Hights med tre stycken andra i lägenhet på 50 kvadrat

Bakgrund: Inspirerades av bra lärare i naturvetenskap på gymnasiet hemma i Finland och utbildade sig till ingenjör. Flyttade till San Francisco och jobbade på startup. Har nu startat eget – Youapp, en app för bättre hälsa och välmående.

Nellis dag: ”Jag jagar pengar och ägnar mest tid åt träffa investerare. Jag har slipat på min pitch. Du måste vara förberedd på att pitcha kort, för man vet aldrig om man får en timme eller tre minuter på sig. Jag försöker vara mig själv när jag träffar investerare. Okey, jag kommer inte i shorts och hoodie, men det här är San Francisco och man måste inte klä upp sig för att träffa riskkapitalister. Jag ser till att aldrig avsluta ett möte utan att veta vad som är nästa steg. Ett snabbt nej från en investerare är mycket bättre än ett långsamt nej.

Många enterprenörer jobbar jämt, men jag har lärt mig den hårda vägen att det enda sättet att klara av jobbet är att ta väl hand om sig själv. Min egen app handlar just om det. Jag älskar att cykla, det är min passion. Har till och med haft möten med investerare över en cykelrunda. Jag har börjat lära mig surfa också. San Francisco är en smältdegel för kul upptåg. Mitt fokus är jobbet. Den bästa känslan är att bygga en app som kan påverka miljontals människors liv positivt.”

Telia+PS_small